Clàssica | Música
Domingo 10/10 de 2021   19.00
Palau de les Arts
Valencia (Quatre Carreres)

La Universitat de València celebra aquest diumenge, 10 d’octubre, el Concert d’Obertura amb el qual donarà el tret d’eixida oficial al curs acadèmic 2021-2022, enguany en un context extraordinari: la commemoració del 25é aniversari de l’Orquestra Filharmònica (OFUV). El concert, a càrrec dels tres directors titulars de l’OFUV, Cristóbal Soler, Hilari Garcia i Beatriz Fernández, tindrà lloc a l’Auditori del Palau de les Arts i començarà a les 19 hores amb entrada gratuïta.

Músics actuals i antics de l’Orquestra pujaran a l’escenari al llarg del concert que presenten Soler, Garcia i Fernández en tres parts: obrirà la funció el Coriolà de Beethoven, amb direcció de Cristóbal Soler, seguit de la suite La nova Babilònia de Xostakóvitx amb direcció d’Hilari Garcia Gázquez, per a cloure amb la directora titular actual de l’OFUV, Beatriz Fernández Aucejo, que ha triat una obertura fantasia de Txaikovski per al colofó final, amb Romeu i Julieta.

Segons explica el director de l’Aula de Música de la Universitat de València, el professor Vicente Galbis, aquest programa basa el seu disseny en dos “arcs cronològics”: d’una banda, constitueix l’esdeveniment principal de les activitats commemoratives pel 25 aniversari de l’OFUV i, d’una altra, les tres obres interpretades abasten tot un segle de música orquestral.

Un segle que l’OFUV porta interpretant més de dues dècades: Beethoven, com a un dels pilars del seu repertori simfònic, i els dos compositors russos hereus de l’empremta del primer: Txaikovski i Xostakóvitx.

A més, destaca un altre criteri d’unitat en la selecció d’aquest repertori: “Es tracta de peces en què la música s’associa a un contingut. Siga perquè s’inspiren en peces literàries prèvies (en el cas de Beethoven i Txaikovski) o perquè prenen sentit en posar-se al servei d’imatges en moviment com en la suite basada en la banda sonora que Xostakóvitx va compondre per a la pel·lícula La nova Babilònia”.

Amb el Concert d’Obertura culmina una programació especial aquest 2021 que començà també al Palau de les Arts el passat mes de maig amb la col·laboració de l’Orquestra de València. El mateix mes, l’OFUV va oferir el seu segon concert d’aniversari al Teatre Echegaray d’Ontinyent; en juny, va actuar juntament amb el Cor de la Generalitat a Les Arts; i, seguidament, al Claustre de La Nau en el marc del festival Serenates per a interpretar a Verdi en col·laboració amb alumnes de cant del Conservatori Superior de Música de València.

Palau de les Arts Quatre Carreres

Av. del Professor López Piñero, 1
46013 Valencia