1_cantabria
Exposicions
Del jue 27/4 al vie 27/10 de 2017
Palau de Cerveró
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

El Palau de Cerveró de la Universitat de València dedica una exposició a revisar les primeres campanyes del Programa d’Educació en Alimentació i Nutrició (1961-1996) del govern d’Espanya amb agències internacionals. El projecte s’inaugura hui dijous a les 19:30 hores i podrà ser visitat fins al 27 d’octubre. La mostra ‘Com aprenguérem a menjar’ està composta per algunes de les il·lustracions, objectes, missatges i fullets de l’època que van acompanyar l’ensenyament de la transició alimentària. Hi destaquen els documentals originals ‘La rueda de la alimentación’, dirigit per Antonio Mercero i ‘Cómo alimentarse mejor’ de Mario Barabino.
Els dos escenaris principals d’actuació d’aquests programes van ser la llar i l’escola, a més d’estimular la producció i el consum local d’aliments. L’exposició subratlla la importància del menjador escolar com a espai fonamental per a la creació d’hàbits associats a dietes variades i equilibrades, amb el suport de la peça didàctica de la roda dels aliments, per conèixer la seua composició i l’aportació de principis immediats, vitamines i minerals. D’altra banda, la mostra també destaca la doble estratègia duta a terme des de la recuperació de receptes locals i tradicionals, i la presència de la llet, que es va convertir en un aliment central dins del programa, fins al punt de relacionar el grau de desenvolupament i progrés dels pobles amb el consum de llet.
El Programa d’Educació en Alimentació i Nutrició, conegut amb les sigles d’EDALNU, sorgeix en el marc dels acords de col·laboració del govern espanyol amb agències internacionals com l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) i el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF). Durant el seu procés es va crear una xarxa de formadors que va arribar a estar integrada per 46.752 persones, distribuïdes de manera molt desigual per la geografia espanyola, on el 94% van ser dones. Aquest discurs de gènere, no exempt de contradiccions, plantejava conflictes entre tradició i modernitat. L’exposició, comissariada pels professors de la Universitat d’Alacant Antonio García Belmar i Josep Bernabeu, pretén mostrar els estrets vincles que uneixen l’alimentació amb la societat i la cultura d’un país. El projecte s’acompanyarà del cicle de cinema ‘Alimentació i cultura’, amb les pel·lícules ‘Menjar, beure, estimar’, ‘El festí de Babette’, ‘Un toc de canyella’ i ‘Una pastisseria a Tòquio’, i un cicle de conferències en què participarà Consuelo López Nomdedeu, nutricionista i membre del programa EDALNU, entre altres.

Palau de Cerveró Ciutat Vella

Plaza Cisneros 4
46003 Valencia