Confèrencia-Debat
Jueves 8/7 de 2021   20.00
Jardí Botànic
Valencia (Extramurs)
Entrada libre

SESIONS: 8 i 15 de juliol
HORA: ambdues sessions comencen a les 20 h.
LLOC: plaça Carles Pau del Jardí Botànic de la Universitat de València (entrada per c/ Quart, 80).
ACCÉS: entrada lliure, aforament limitat.
JARDÍ SEGUR
La mascareta serà obligatòria en tot moment. L’activitat serà amb cadires que mantindran la distància de seguretat. Hi haurà servei de barra però només estarà permès el consum a la cadira.

DESCRIPCIÓ
El Jardí Botànic estrena tercera edició del cicle de xarrades científiques d’estiu més interessant i original que podeu trobar. Encetat en 2019, Ciència a la fresca, que segueix comptant amb la col·laboració en l’organització de La Física del Grel, amb qui es creà la idea, suposa acostar-se a poqueta nit al Botànic a sentir parlar de ciència però amb estímuls afegits, les xarrades es combinen amb bona música, l’entorn màgic del Jardí en estiu i la possibilitat de prendre alguna cosa fresqueta. Imagineu millor pla per estar a la fresca?
La segona edició hagué de ser en línia, i enguany tenim molta il·lusió de recrear el bon ambient aconseguit el primer any amb Ciència a la fresca, el cicle de la vida. Serà perquè tota aquesta situació ens ha deixat molt sensibles, però hem volgut dedicar el cicle a la vida i la mort, les dos cares de la moneda. I com ho hem enfocat? Doncs el 8 de juliol porta per títol Tot té un final, que tot i semblar dramàtic, no ha de ser-ho i, fins i tot, pot resultar molt interessant.
Aquest dia tindrem xarrades dedicades a la Botànica funerària, amb el Catedràtic Josep A. Roselló, perquè les plantes es troben ben presents als dos punts claus de la vida humana: el naixement i la mort. Parlarem d’elements botànics, propietats i simbolisme. També parlarem de El fin de lo natural, i l farmacèutica i divulgadora Gemma del Caño ens obrirà els ulls sobre com el terme natural s’ha desfigurat tant en alimentació que ja ni sabem ben bé allò que vol dir. Per últim, l’investigador José Beltrán en Cuando en el universo pone The End, especularà sobre possibles destins del nostre univers, determinats sobre tot per les propietats del seu sector, com no, obscur. I tot açò, acompanyat del millor Jazz, aquesta vegada melancòlic, de Kontxi Lorente i Latino Blanco.

El 15 de juliol ens anem a l’altra banda, tot té un final, si, però la vida és ara, i passen coses, coses molt interessants. En La vida s’obri camí, tindrem altres tres xarrades igual d’interessants. Victoria Pastor, química, aprofundeix en un mon subterrani ple de misteris. Asociaciones con ánimo de lucro… o no? Tracta de les micorrizes, quan els fongs s’associen a les plantes i creen el que es coneix com l’internet de les plantes. I parlant d’informàtica, som conscients de que mentre vivim no només deixem una petjada vital i emocional, sinó també digital? Anabel Forte, divulgadora i professora d’Estadística, ens ho contarà en Una vida que deja huella… y datos, reflexionant sobre si hi ha coses positives en aquesta nova era de les dades.

A més, acabarem amb un altre misteri, aquest resolt en part i en plena pandèmia. El protagonista de la història, el científic i divulgador Javier S. Burgos, ens ho contarà de primera mà en Géricault y las monomanías. Un pintor, neurologia, psiquiatria, quadres desapareguts sense deixar rastres, col·leccionisme… una trama impossible que ens tornarà boges i bojos, en el millor sentit. I també anirem amanint les xarrades amb el Jazz vitalista de Joan Muñoz Trio.
Una vetlada diferent i enriquidora per acostar-nos a la ciència de forma divertida, i tot allò a la fresca, perquè enguany tenim moltes ganes de practicar eixa tradició tan nostra a l’aire lliure que omplirà de diàlegs, curiositats, somriures, melodies i experiències les nits del Jardí en estiu.

PROGRAMACIÓ CIÈNCIA A LA FRESCA, EL CICLE DE LA VIDA
8 JULIOL: TOT TÉ UN FINAL
Botànica funerària amb Josep A. Rosselló.
El fin de lo natural amb Gemma del Caño.
Cuando en el universo pone The End amb José Beltrán.
Amb el jazz melancòlic de Kontxi Lorente i Latino. Blanco.

15 JULIOL: LA VIDA S’OBRI CAMÍ
Asociaciones con ánimo de lucro: micorrizas amb Victoria Pastor.
Una vida que deja huella… y datos amb Anabel Forte.
Géricault y las monomanías amb Javier S. Burgos.
Amb el jazz vitalista de Joan Muñoz Trio.

Jardí Botànic Extramurs

Quart, 80
46008 Valencia