Cinema
Domingo 8/12 de 2019   18.00
Centre del Carme
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

Invisible, infravalorat, desigualment repartit, exercici sense drets, mai ben pagat o, en molts casos, ni remunerat ni reconegut. Així és quasi sempre el treball de cuidar, no per casualitat la principal ocupació encomanada pel patriarcat al conjunt de les dones: el treball domèstic, la criança, l’atenció als nostres majors, a les persones amb diversitat funcional, malaltes o dependents. Una infinitat de feines que no importen massa o ni tan sols computen per al capitalisme, eixe sistema obsessionat amb el creixement productiu i res interessat, al parèixer, en permetre que disposem almenys de temps per a una cosa tan bàsica com és reproduir i sostenir la vida.

En l’àmbit del cinema, el recent èxit d’alguns títols sobre el treball domèstic o el relatiu boom de films documentals i de ficció sobre les maternitats ha generat un sobtat interés, i inclús cert debat públic, al voltant de la representació fílmica de la criança, com si es tractara de la primera vegada que una pel·lícula aborda aquestes realitats o les rendeix homenatge.

El present cicle, organitzat del 6 al 22 de desembre pel Centre del Carme, tractarà de recollir en aquesta línia títols cinematogràfics que s’han destacat per visibilitzar no només l’espai domèstic si no també els conflictes, les exigències contradictòries del capitalisme i el patriarcat, que en ell conflueixen. Títols per les que discorren mainaderes entregades i mestresses de casa avorrides del seu treball, maternitats que reconnecten amb la natura i dolentes mares, pares absents i nous models de paternitat, filles sacrificades i infàncies abandonades, malalts i ancians que ningú vol o pot atendre, cuidadors que posen el millor de si al seu treball i treballadores domèstiques que exerceixen sense drets. Imatges recents o del passat que s’enfronten, en tot cas, a unes realitats que requereixen ser visibilitzades i repensades, que evidencien que reorganitzar els cuidats no se sol un debat abstracte de plena vigència, si no una feina política que se’ns revela urgent.

Centre del Carme Ciutat Vella

Calle Museu, 2
46003 Valencia