Presentació de llibre/disc
Jueves 14/12 de 2017   19.00
La Nau
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

Demà dijous, dia 14 de desembre, a les 19 hores, tindrà lloc al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València un debat amb motiu de la presentació del llibre ‘Celebración de París. Lugares y gentes’ (Publicacions Universitat de València), obra pòstuma del professor, sociòleg i intel·lectual valencià de referència José Vidal-Beneyto, amb pròleg de Juan Goytisolo.

A l’acte, hi participaran Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València; Fernando Álvarez-Uria, catedràtic de Sociologia a la Universitat Complutense de Madrid, Ricardo Pérez-Casado, historiador i exalcalde de València, Irene Liberia Vayá, doctora en Comunicació i investigadora especialista en la figura de José Vidal-Beneyto, i Cécile Rougier-Vidal, col·laboradora i vídua de José Vidal-Beneyto, i editora del llibre.

‘Celebración de París’ és la celebració dels cafés, les places i els espais d’una fèrtil creativitat política i artística. José Vidal-Beneyto va adoptar des de molt jove la ciutat de París com a teatre intel·lectual, com a escenari de conspiracions polítiques, mapa d’inesgotables accions culturals i enginy d’una imaginació il·lustrada. La perspectiva de l’autor és la dels homes de lletres, les veus de les quals ressonen en el teixit de carrers de París. Una ciutat que a través dels seus cafès i de les seues places encoratja les aventures de la condició humana i els assoliments del filòsof que es fa a si mateix parlant i escoltant.

El pròleg del llibre està escrit per Juan Goytisolo, després dels atemptats de novembre de 2015. L’obra ha estat editada per la vídua de José Vidal-Beneyto, la sociòloga Cécile Rougier, que va ser també la seua col·laboradora durant quaranta anys. Les seues ‘Anotacions’ estan destinades a contextualitzar i restituir la trajectòria que va portar l’autor a París al Nadal de 1948 i de 1949 en el context de la postguerra mundial i del naixement de les institucions europees, la seua arribada a la capital francesa a principis dels anys 50, contra la voluntat del seu pare, per ampliar els seus estudis en filosofia, i des de llavors el seu itinerari intel·lectual i les accions empreses en i des de París fins al final de la seua vida.

José Vidal Beneyto (Carcaixent, 1927 – París, França, 2010) va ser professor, intel·lectual i home d’acció. Lliure pensador i pensador lliure, va introduir la sociologia crítica a Espanya en temps del franquisme, i va patir els inevitables avatars d’aquells anys. El 1982 va ser nomenat catedràtic extraordinari de Sociologia del Coneixement de la Universitat Complutense de Madrid. Lliure de dependències partidistes i irreductible pensador per compte propi, va tenir un paper destacat en l’organització del «contuberni» de Munic (1962) i en la Junta Democràtica d’Espanya (1975), que el va portar a exiliar-se ambdues vegades a París. És doctor honoris causa per la Universitat de València, on va començar  els estudis de dret i filosofia, completats després a Madrid, París, Cambridge i Heidelberg. Va exercir diferents càrrecs i funcions en l’àmbit europeu i internacional i va ser soci fundador del diari El País, del que va ser prolífic col·laborador. Les seues columnes van sostenir fins al final de la seua vida imprescindibles aportacions al debat públic, en particular entorn de l’altermundialització.

La Nau Ciutat Vella

Universitat, 2
46002 Valencia