Cinema
Jueves 12/12 de 2019   18.00
Centre del Carme
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

Dintre del Cicle ‘Cuidados entre el capitalismo y el patriarcado’ organitzat pel Centre del Carme, en aquesta sessió titulada ‘Maternitat, cos, naturalesa’ es projectaran dos migmetratges i dos curtmetratges.

Caracol (Katatsumori, Naomi Kawase, Japó, 1994, 45’)

Direcció, guió, fotografia i muntatge: Naomi Kawase. Amb la participació d’Uno Kawase i Naomi Kawase.

Sinopsi: Després de ser abandonada pels seus pares biològics, la bestia de Naomi Kawase es va encarregar de cuidar la cineasta durant la seua infància. Anys després, la directora fa un homenatge íntim a sa mare adoptiva, en què documenta el treball i els rituals de l’anciana a l’hort, des de la sembra de les llavors fins a la collita de les verdures, que vincula aquesta figura maternal amb la cura de la naturalesa.

Nacimiento y maternidad (Tarachime, Naomi Kawase, Japó, 2006, 40’)

Direcció i guió: Naomi Kawase. Fotografia: Naomi Kawase, Kayo Takefuji. Amb la participació d’Uno Kawase, Naomi Kawase i Mitsuki Kawase.

Sinopsi: Una anciana de noranta anys, nua i amb les ferides de la vida a flor de pell, esclafeix a plorar davant els retrets de la seua filla adoptiva, la mateixa cineasta Naomi Kawase, que no escatima sinceritat en la recerca del seu lloc al món. En poc temps, la jove experimentarà en primera persona la maternitat i el comiat: tindrà un fill i haurà de partir, deixant la seua àvia sola a la llar, conscient que la seua vida s’apaga.

Un homenatge a la mare adoptiva i un sensible retrat dels cicles de la vida i la mort: dues peces autobiogràfiques que parteixen dels codis del cinema domèstic per a acabar construint un íntim assaig fílmic sobre la maternitat, el cos, la naturalesa i les cures, a través del qual s’alça la veu cinematogràfica de Naomi Kawase, una de les majors directores de la contemporaneïtat.

Window Water Baby Moving (Stan Brakhage, EUA, 1959, 13’)

Direcció, guió i fotografia: Stan Brakhage. Amb la participació de Jane Brakhage, Myrrenna Brakhage i Stan Brakhage.

Sinopsi: A petició de la seua dona, el cineasta Stan Brakhage assisteix i filma el part del seu fill a la seua pròpia casa.

Stan Brakhage, una de les figures més rellevants i prolífiques del cinema experimental, documenta el part de la seua dona i, a partir d’aquestes imatges, compon un poema visual que tracta de capturar les emocions de la parella en aquest instant del naixement. Escandalosa en el seu moment, considerada quasi pornogràfica, es tracta d’una de les més líriques representacions del cos com a vehicle de vida.

Alumbramiento (Víctor Erice, Espanya, 2002, 11’)

Direcció i guió: Víctor Erice. Fotografia: Ángel Luis Fernández. Muntatge: Julia Juaniz. Intèrprets: Ana Sofia Liaño, Pelayo Suárez, Celia Poo, José Antonio Amieva, Fernando García Toriello.

Sinopsi: 1940, una casa rural del nord d’Espanya. Després dels tràfecs del part, la jove mare i el seu fill dormen. Una gota de sang brolla en els bolquers del bebé d’improvís, però ningú se n’assabenta, i els habitants del lloc continuen la faena de casa.

Realitzada per al film col·lectiu Ten minutes older i considerada, malgrat la seua brevetat, com una de les pel·lícules més importants del cinema espanyol contemporani, aquest curtmetratge que recull els primers minuts de vida d’un ésser constitueix una poètica reflexió entorn del temps i la fragilitat de tota existència, a més d’un reconeixement a totes aqueixes dones que, amb la seua constant i invisible treball, permeten que la vida continue.

Centre del Carme Ciutat Vella

Calle Museu, 2
46003 Valencia