Confèrencia-Debat
Miércoles 24/10 de 2018   19.00
Museu de Prehistòria
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

El Museu de Prehistòria de València, dependent de l’àrea de Cultura de la Diputació, acollirà el dimecres 24 d’octubre, a les 19.00 hores, la conferència  “Caps tallats. Violència i ritual al món ibèric septentrional”, a càrrec de Carme Rovira i Gabriel de Prado, comissaris de l’exposició i arqueòlegs del Museu d’Arqueologia de Catalunya – MAC.

L’any 2012, en el transcurs d’una excavació arqueològica al Puig de Sant Andreu (Ullastret, Girona) es va produir una de les troballes arqueològiques més importants realitzades a Catalunya en els darrers anys: dos caps humans travessats per claus, en un estat de conservació excepcional i restes de tres més.

No s’havien fet troballes de tanta entitat des de principis del segle XX, al poblat ibèric de Puig Castellar de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona), un referent que va permetre identificar els cranis-trofeu dels quals ja n’havien parlat els autors clàssics com Posidoni d’Apamea o Diodor de Sicília quan descrivien els pobles celtes i els seus rituals guerrers.

La troballa d’aquesta mena d’evidències en els poblats ibers costaners del nord-est peninsular indica que la pràctica també estava estesa a l’altre cantó dels Pirineus, a partir del segle IV aC i que les col·leccions del Museu d’Arqueologia de Catalunya en són testimonis excepcionals. El seu estudi està a càrrec d’un equip de recerca format per antropòlegs, arqueòlegs, restauradors i especialistes en altres disciplines analítiques. Proves com radiografies, escàners, dades antropològiques, genètiques, anàlisis bioquímiques, entre altres, han aportat importants novetats sobre una població antiga encara molt desconeguda.

La presentació dels resultats d’eixes proves en aquesta conferència comporta una reflexió sobre aquest ritual bèl·lic i la simbologia del poder vinculada al món iber septentrional.

Museu de Prehistòria Ciutat Vella

Calle Corona, 36
46003 Valencia