Música
Jueves 9/11 de 2017   19.30

(Ciutat Vella)
Entrada libre

El dijous 9 de novembre, el Magnànim presentarà el llibre El camino filosófico de Hans Blumenberg. Fenomenología, historia y ser humano, obra de Pedro García-Duran. L’acte tindrà lloc a les 19.30 hores a la sala la Muralla del Col·legi Major Rector Peset i comptarà, junt amb l’autor, amb la participació de José Luis Villacañas, catedràtic de filosofia de la Universidad Complutense de Madrid, i d’Anacleto Ferrer, director de l’Institut d’Humanitats i de Patrimoni de la Institució Alfons el Magnànim.

Primer estudi sobre Blumenberg en castellà

El llibre que es presenta, publicat dins de la col·lecció Novatores, és el primer estudi sobre el conjunt del pensament de Hans Blumenberg (Lübeck, 1920-Münster, 1996) publicat en castellà. L’extensa i complexa obra d’aquest filòsof, la repercussió internacional del qual no deixa d’augmentar, amb prou faenes comença a ser estudiada en els països de parla castellana. “El present volum —explica García-Durán— vol suposar una aportació inèdita i original que permeta afermar la seua recepció en aquest context i servisca d’introducció a qui vulga acostar-se a l’obra original”. L’autor no solament ha dut a terme una recerca detallada que té en consideració tota la producció del pensador de Lübeck, incloent la seua obra pòstuma i inèdita, sinó que, al seu torn, ha tractat de donar amb la problemàtica de fons que subsisteix a través dels diferents moments del pensament blumenberguià i que fa possible exposar el decurs d’un pensament viu i actual mostrant la seua coherència i el perquè de les seues transformacions. Partint de la primerenca formació fenomenològica
de Hans Blumenberg i posant l’accent en la continuïtat de la seua trajectòria intel·lectual, Pedro García-Durán mostra els motius i els plantejaments que condueixen des de la preocupació del hanseàtic per la historicitat fins a la seua antropologia filosòfica pòstuma, passant per la metaforologia, la teoria de la modernitat o la interpretació del mite, constituint, en paraules de l’autor, “una guia accesible i completa del conjunt del pensament d’uns dels filòsofs més polifacètics, complexos i fascinants de la segona meitat del segle XX”.
Pedro García-Durán (València, 1978) és doctor en Filosofia per la Universitat de València. Com a especialista en Hans Blumenberg ha coeditat amb Faustino Oncina Coves el primer volum col·lectiu monogràfic en castellà sobre l’autor titulat Hans Blumenberg: historia In/conceptual, antropología y modernidad i ha col·laborat en la traducció de l’obra Literatura, estética y nihilismo. Alhora, ha contribuït amb articles, ressenyes i traduccions a publicacions com Pasajes, La torre del virrey o Revista de filosofía Aurora.

Ciutat Vella