Presentació de llibre/disc
Sábado 22/12 de 2018   12.30
Convent Carmen
València (Ciutat Vella)
Entrada libre

Dos escriptors, dos editors, dos lletraferits valencians presenten els seus dos darrers llibres este dissabte 22 de desembre a les 12:30 h. del migdia en el Convent Carme de València (Pl. Portal Nou, 6): l’historiador Vicent Baydalparlarà de Del Sénia al Segura: Breu història dels valencians (Drassana, 2018) i el dietarista i crític literari Toni Sabater ho farà d’Insistències en la llum(Drassana, 2018). I també ho faran recíprocament i successivament, o successivament i recíprocament. Unes paraules creuades entre Baydal i Sabater en el marc de l’antiga església de Sant Josep, seguides per una picadeta d’honor per a tots els assistents.

Del Sénia al Segura: Breu història dels valencians és una mascletà de flashbacks concatenats, per on desfila la gran història dels caçadors-recol·lectors de la Valltorta i els orants del pla de Petracos, la Dama d’Elx i el tresor de Villena, la fundació romana de València i els bizantins contra els visigots a la vora del Xúquer, els llauradors berbers que instal·laren séquies per tot arreu i Jaume I conquerint a tort i a dret, l’inefable Sant Vicent Ferrer predicant l’apocalipsi i Joan Baptista Basset liderant els exèrcits maulets, el silenci que envaí el regne després d’Almansa i Vicent Blasco Ibáñez clamant per la república a viva veu. Però també el passat dels oblidats, com els moriscos, els lliurepensadors o els dissidents, i sobretot de les oblidades, com la impressora Jerònima Galés, l’austriacista Maria Lluïsa Lamarca, la presidenta del Cantó de Torrevella Concha Boracino o l’artista i escriptora Josefina Pla, negligida de manera incomprensible. Una singladura històrica apassionant que ens ajuda a caminar com a valencians amb pas més ferm cap a un futur col·lectiu més lliure, solidari, crític, conscient i feliç.

Per la seua banda, Insistències en la llum és un dietari sui generis, un conjunt intencionalment desordenat dels records exorcitzats i les experiències vitals de l’autor. Presentats en forma de peces independents i més o menys breus, els diferents textos volen ser un rescat o una recuperació –sempre insistent– de la llum agraïda i càlida que van deixar els moments més intensos, la memòria desinhibida que subsistix com una antiga reminiscència pagana, com un solatge fecund en l’edat de la maduresa. En eixe calidoscopi estan presents els temps fundacionals de la infància, les diferents genealogies que feren possible a qui els relata, els espais estimats fins al deliri, el descobriment de les literatures com un destí revelat, les passions, les pors i les obsessions, els mites o els viatges i les comparacions inevitables amb una ciutat de València on va succeir quasi tot, però també amb una casa entre pins on habita un rellotge que marca, en qualsevol època de l’any, les hores sempre lluminoses dels estius.

Convent Carmen Ciutat Vella

Pl. del Portal Nou, 6
646003 València