Captura de pantalla 2019-10-03 a las 16.23.26
Exposicions
Del vie 4/10 de 2019 al dom 19/1 de 2020
Centre del Carme
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

L’exposició està formada per les 18 obres, de 18 artistes valencians, adquirides en 2018.

En la seua parada al Centre del Carme, la mostra se centra en una reflexió al voltant de preguntes i respostes. L’artista i teòric uruguaià, Luis Camnitzer, és el comissari de l’exposició al Centre del Carme, i parteix de la idea que les obres d’art són respostes dels artistes a diferents problemes, tant de caràcter social com del mateix àmbit de la creació. L’exposició ‘Art Contemporani de la Generalitat Valenciana. Preguntes i respostes’ és una proposta/exercici de Luis Camnitzer sobre aquesta col·lecció.

El propòsit de l’exposició és experimentar amb un model de comissariat centrat en l’activació pedagògica de les pràctiques artístiques en diàleg amb els públics. A partir d’aquest conjunt artístic s’ha desenvolupat un projecte de comissariat pedagògic per mitjà del màster PERMEA de Mediació i Educació mitjançant l’Art del Consorci de Museus. Alumnes de PERMEA han estat treballant sota la supervisió dels directors del màster, així com de l’expert Luis Camnitzer, i han presentat diferents propostes de mediació que estan abordant la creació actual de manera innovadora.

La proposta per al Centre del Carme s’articula per mitjà de diferents accions que ocorreran en l’entorn urbà en connexió amb les obres que es mostren en la sala i mitjançant una difusió educativa. Ja al Centre del Carme, el públic serà convidat a descobrir quines són les preguntes a què respon cada una de les peces, i es fomentarà la seua participació, que quedarà registrada i exposada a la sala de ‘Preguntes i respostes’, de manera que la resta dels visitants puguen interactuar amb elles.

El resultat és una exposició que es configura i que va prenent forma amb les aportacions del públic, que forma part de la creació artística en primera persona.

L’exposició presenta una gran diversitat generacional en què es podrà observar l’obra d’artistes joves junt amb la de creadors de mitja i llarga trajectòria, així com diferents temàtiques i estètiques. Des del ‘net-art’ de Clara Boj & Diego Díaz (Múrcia, 1975) i Daniel García Andújar (Almoradí, 1966); les creacions de videoart de Pau Pascual (Alcoi, 1976), Marta Negre (l’Alcora, 1981) i Pedro Ortuño (València, 1966); el treball fotogràfic de Cristina de Middel (Alacant, 1975) i Vicente Tirado (Castelló, 1967), o les instal·lacions de Rosell Messeguer (Orihuela, 1976), Jorge Peris (Alzira, 1969), José Maldonado (Madrid, 1962), Rossana Zaera (Castelló, 1959) o Altea Grau (Castelló, 1985), vinculada aquesta última també al gravat.

L’obra de Joan Cardells (València, 1948) explora la relació entre el dibuix i l’escultura, mentre que Fuencisla Francés (Segòvia, 1944) utilitza el ‘collage’ per a reflexionar sobre la creativitat destruïda. La ‘performance’ i l’art d’acció entren en la ‘Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat Valenciana’ per mitjà de les obres de Lucía Peiró (Benigànim, 1967) i l’escriptura sonora de Bartolomé Ferrando (València, 1966). El treball de Lorena Amorós (Villena, 1974) reflexiona sobre els límits de la construcció teatral.

Diferents temàtiques com la memòria, de vegades des d’una faceta més reivindicativa i altres vegades d’una manera més poètica, el qüestionament de la realitat per mitjà d’Internet o mitjançant la fotografia o qüestions ecològiques travessen aquest conjunt artístic. Entre les adquisicions destaca, així mateix, la pintura de Juan Olivares (Catarroja, 1973), una peça conceptual i abstracta que, a manera d’escut, plasma la protecció davant de les influències negatives de la societat.

Durant la presentació de la mostra s’ha recordat la figura de Joan Cardells, un dels artistes d’aquesta exposició, que ens va deixar el passat mes de juliol. L’obra de Cardells, una de les trajectòries fonamentals de l’art espanyol contemporani, es continuarà estudiant per mitjà de peces tan singulars com la que forma part d’aquesta col·lecció. La seua peça ‘1979’ és de presència obligada en una col·lecció pensada i planificada com a representativa de la història de l’art valencià actual.

Centre del Carme Ciutat Vella

Calle Museu, 2
46003 Valencia