Altres
Sábado 2/2 de 2019   19.00
Museu Valencià d'Etnologia
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

Al caliu de les paraules va nàixer per a reivindicar la importància de la paraula i la necessitat d’escoltar-la de viva veu, ja que la gent està necessitada, sense saber-ho, de retrobar-se amb la veu en viu i en directe. El Museu València d’Etnologia, atent a aquesta necessitat, recupera l’oralitat tradicional amb una trobada al voltant del foc, on, com es feia antigament, es conten històries, dites i acudits. Després de dues edicions, és oportú obrir-se a formes contemporànies d’oralitat, i per això, enguany l’esdeveniment també acull artistes del rap. El rap va nàixer a la darreria dels seixanta, sota un clima de violència, als barris pobres de Nova York, on només tenien la paraula, al voltant del foc encés dins d’un bidó, per a desfogar les seues penes i gaudir d’uns moments d’oci íntim en comunitat. Així, al caliu d’aquelles fogueres urbanes, naixia una forma de contar històries, de crear consciència i de compartir veritat, com ja havia passat des de temps ancestrals a les fogueres de les comunitats rurals. Amb el projecte Al caliu de les paraules comprenem que no hi ha una separació contundent entre la tradició i la modernitat; que la transmissió oral ens parla tant del passat com del present, i que pot proposar una mirada crítica sobre el món que ens envolta. Per tot això, és convenient oferir l’oportunitat de parar l’orella i gaudir, encara més, de la varietat i riquesa de la paraula dita, de la paraula oral.
Benvolgut públic, escolteu-ho amb profit! Salut!

PROGRAMA
1 FEBRER
La vuelta al mundo en cuentos per Estrella Ortiz
20:00 h Sala Alfons el Magnànim

2 FEBRER
Concert de rap per Nacidos de la tierra i Alfons el Blüe
19:00 h Patis

Paraules al foc. Al Caliu de les paraules
21:15 h Obertura de portes.
21:30 h Sopar de pa i porta davant de tres fogueres*.
22:00 h Paraulasses. Contades simultànies davant de tres fogueres diferents ubicades als patis.
23:30 h Contat i debatut. Ressopó en comú, amb mistela i pastes. Narració general de contes curts, curtíssims, amb la participació dels narradors professionals i/o del públic agosarat en la foguera central.
00:30 h Final de l’acte.

Contistes: Blai Senabre, Amparo Rico i Gran Jordiet. Idea original, projecte i coordinació a càrrec de Vicent Cortés.

*Els participants s’hi hauran de portar el sopar i, si ho estimen oportú, menjar per a compartir. L’organització proporcionarà la picadeta, la mistela i les pastetes del ressopó.

Museu Valencià d'Etnologia Ciutat Vella

Corona, 36
46003 Valencia