Altres
Sábado 25/9 de 2021   20.00
L'Etno
Valencia (Ciutat Vella)

Gitanos i paios compartim un gran nombre de contes, romanços, llegendes i cançons. Aquests materials, antany i a les dures nits d’hivern, servien a uns i als altres d’aliment per al seu cor, transportant-los a una realitat molt diferent a la que vivien. Això ocorria amb el fred i la fam com a companys, tant a la vora del foc de la llar sedentària paia, com a les acampades del nòmada calé.

Raons històriques i culturals han impedit una relació fluida entre les dues cultures. Malgrat això, quan es coneixen els valors de l’altre, descobrim que hi ha una gran quantitat d’elements que ens uneixen i que els vincles es poden estrényer si es generen espais de relació.

Des de l’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, hem volgut, a través del programa Al caliu de les paraules, apostar per una relació més pròxima entre les dues cultures, sent conscients de les bondats que els projectes interculturals propicien en la comunicació entre grups diferents, la convivència i el respecte en la diversitat.

La civilització va començar entorn d’una foguera i això va servir per a tres coses imprescindibles: calfar-se, coure el menjar i contar històries. Al caliu de les paraules, en aquesta cinquena edició, ens acosta a l’imaginari d’històries i músiques del poble gitano i us convida a abraçar una xicoteta part d’aquesta cultura, que és la nostra, al caliu de l’exordi de molts dels seus contes: «El mal se vaya y el bien se venga y la comida de mañana que no se detenga».

Programa
20.00 h. «Atar al payo». Tertúlia amb Javier Asensio, investigador i autor del llibre «Cuentos populares de los gitanos españoles».

21.30 h. Sopar de pa i porta. Les persones participants hauran de portar el sopar i l’organització proporcionarà la picadeta i la beguda.

22.00 h. «Al calor de lo caló». Contades simultànies. A la tertúlia: Javier Asensio; Al conte: Sonia Carmona, Al conte i al cant: Rafael Vargas El Chino i Juanma Maya; A la guitarra:
Juan de Pilar.

Projecte i coordinació: Vicente Cortés, vividor del conte.

L'Etno Ciutat Vella

Corona, 36
46003 Valencia