web_post-u
Música
Viernes 9/7 de 2021   22.00
Pl. Ajuntament de València
València (Ciutat Vella)
Entrada libre

Apa, cantaor d’estil de primera línia, presenta “Sinergies” junt amb el guitarrista Ricardo Esteve, un nou disc on recupera totes eixes cançons que la generació de la dècada dels anys 60 i 70 va utilitzar per a construir la seua identitat i bastir, a més, els somnis que ens van fer créixer com a societat mitjançant la lluita social, la germanor cultural i el desig de viure, essencialment, en un món que s’allunyara de la tètrica negror de la dictadura. Luis Eduardo Aute, Paco Ibáñez, Víctor Jara, Remigi Palmero i Paco Muñoz, entre d’altres cantautors, han inspirat l’artista godellà per a confeccionar aquest arriscat projecte amb molta diversitat d’estils i patrons.

Com diu el musicòleg Vicent Torrent, membre fundador d’Al Tall, «la veu d’Apa té totes les qualitats específiques que es poden demanar a un intèrpret del gènere. I les té en un nivell òptim: tessitura alta, potència aclaparadora i timbre vibrant.
Al llarg de molts anys d’exercir el cant, ha arribat a obtindre un domini prodigiós de la gola. La seua capacitat per allargar els melismes, embellint-los amb una profusió lluminosa, sembla impossible a qualsevol que l’escolte. Fisiològica i virtuosísticament és insuperable. Tot això el consolida com una figura insubstituïble en el panorama actual del cant d’estil i el situa en un lloc destacat entre la nòmina de cantaors de tots els temps».

És al 1980 quan Apa s’inicia al cant d’estil juntament amb Josepa Blasco i Teresa Segarra. Aquesta unió professional li va permetre donar a conéixer fora de la nostra terra la saba mediterrània de les variants d’aquest gènere valencià a través de concerts didàctics de música tradicional, patrocinats per la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana. En 1987 forma el grup Beniterrania, actuant en diverses convencions i festivals nacionals i internacionals. Aquest esforç de difusió de la cultura valenciana arreu del món ha tingut el seu reconeixement a tota la comunitat de parla catalana, on ha pogut realitzar nombroses actuacions de gran rellevància. Entre altres guardons, ha rebut el Premi del Bloc de Progrés Jaume I pel treball artístic i de difusió de la música tradicional valenciana, el Primer premi al 8é cicle de Música Tradicional Popular Tradicionàrius de Barcelona, el Premi Altaveu al Festival Altaveu Sant Boi del Llobregat, i el Premi Ovidi al Millor disc de música folk 2011 per “Cants i cants”. Ha col·laborat, a més, en projectes de diferents artistes i grups com Alimara, Al Tall, Jerez Texas, Tarquim, i Rafel Arnal.

___________________________________________________________________________________

Hom diu que no hi ha peça de dansa o música que es considere conclosa si no es presenta davant un públic, en viu i en directe; així mateix, sense l’experiència atorgada per la interacció amb persones oients o espectadores —siguen coneixedores o profanes d’allò que veuen o escolten— sembla que la creació de passos, sons, i les seues múltiples combinacions en un format escènic no acaba de completar-se, i es bada ineludiblement el sentit de l’obra artística viva. Amb la tornada dels públics als espectacles en viu —encara de manera controlada, això sí— es torna a l’artesania de les relacions humanes, front a la tecnologia dels encontres virtuals, i la gent creadora que regala la seua música o el seu ball, una vegada restituït el vell contacte amb el públic, recupera el pas de les cantades i promou la màgia com el rent que fa pujar el pa. El Polirítmia d’enguany ha resolt acomiadar definitivament la distopia pandèmica dels últims mesos —esperem que siga amb èxit—, i naix com un remei per als sentits i delers vitals, amb un beuratge d’escolta, atenció, oferiment i comprensió amalgamat de cants hipnòtics, acordions diatònics, maqams, tamborins i mandolines.

La deriva sonora dels concerts programats en aquesta edició descriu un trajecte que va d’Ibèria, els Balcans, o l’Anatòlia, fins a la Gascunya i l’Occitània-Massís Septentrional. I a la fresqueta de les nits de juliol a València, quan s’escolten els primers acords a l’escenari de la Plaça de l’Ajuntament, reviurem de bell nou el plaer de la música i la dansa en viu, assaborint l’experiència plaent de la diversitat cultural que ens envolta, la nostrada i les foranies, en una càpsula de l’espai-temps anomenada escenari que ens retorna al gust per viure, compartir, i fer palès el mestissatge de les músiques d’arrel, intrínsecament contemporani per crític, amb la seua perenne discussió entre l’autenticitat i l’alteritat. Reivindiquem-nos-en mestissos i mestisses, estem vius! I a més… A qui no li agrada la muiñeira fusió de Xisco Feijóo, les polifonies banyades de festa de Carraixet, la presència i virtuosisme dels nostres Apa o Carles Dénia, els cants occitans adobats de tambors de San Salvador, la muixeranga acompanyada d’un llaüt àrab que proposa Aljub, les músiques de ball gascones de Laüsa, les jotes bluegrass de Los Hermanos Cubero, la barreja de fandangos i melodies cèltiques i bretones de Sons d’Embat, el clarinet turc d’Oscar Antolí, el repàs en clau valenciana al repertori grec, italià o palestí de Musicants o les cançons del Kurdistan d’Eléonore Fourniau?

Per acabar la festa, arrodonim el programa amb un seguit de conferències, tallers i cursos a distància, dirigits al professorat i professionals de la música durant tot el mes de juliol, amb ponents valencians, estatals i internacionals que fan, si més no, encara més profitosa i necessària la fórmula Polirítmia per gaudir i aprendre a l’ensems, mitjançant l’art, a entendre la complexitat vital en què ens trobem immersos.

Pl. Ajuntament de València Ciutat Vella

Pl. Ajuntament de València
46002 València