web_post-u
Música
Domingo 11/7 de 2021   22.00
Pl. Ajuntament de València
València (Ciutat Vella)
Entrada libre

Espectacle musical amb sonoritats me- diterrànies que fluctuen entre la tradició i la modernitat. Alhora les arrels àrabs i gregues emergeixen sota l’influx de la València del segle XXI. Escenificació a càrrec de dones instrumentistes i acaronades pels versos més encisadors de les nostres poetes. Carraixet naix d’una rondalla a Tavernes Blanques (l’Horta Nord) el 1972. El director de l’esmentada formació, Lleonard Giner i Mur, rep la proposta d’un dels components –Rafa Arnal, activista en la clandestinitat a les acaballes de la dictadura franquis- ta– de començar a cantar en valencià. En aquell moment –sense ser-ne conscients– el grup havia pujat al primer graó de la Nova Cançó al País Valencià.

Des dels inicis, Carraixet recull la música popular de les nostres comarques, i hi incorpora nous ritmes i peces de creació pròpia. D’aquesta manera, defineix i recorre el camí d’una simbiosi músico-reivindicativa que serà durant tota la seua vida el seu ADN artístic. El moment més dur per a la família i per al grup és la pèrdua del pare i de l’ànima de Carraixet, Lleonard, l’any 2005. El dolor i la tristesa no són pas impediments perquè, a partir d’ací Mari, Eva, Miry i Vanessa agafen l’encàrrec del pare i continuen el projecte que els hi havia dissenyat. Actualment són cinc dones, cantants i instrumentistes. Al 2018 s’hi incorpora Carme, filla de Mari. Una tercera generació que anticipa l’avenir musical de la família. És Carraixet, nascut per a la resistència. Es oposició amb fermesa a la censura, prohibicions, insults, agressions, atemptats, a la mort del pare, al masclisme encara viu als escenaris, a les promeses d’una esquerra falsa… format per a combatre amb la veu les desigualtats, i aprenent cada dia de la conjuntura.

___________________________________________________________________________________

Hom diu que no hi ha peça de dansa o música que es considere conclosa si no es presenta davant un públic, en viu i en directe; així mateix, sense l’experiència atorgada per la interacció amb persones oients o espectadores —siguen coneixedores o profanes d’allò que veuen o escolten— sembla que la creació de passos, sons, i les seues múltiples combinacions en un format escènic no acaba de completar-se, i es bada ineludiblement el sentit de l’obra artística viva. Amb la tornada dels públics als espectacles en viu —encara de manera controlada, això sí— es torna a l’artesania de les relacions humanes, front a la tecnologia dels encontres virtuals, i la gent creadora que regala la seua música o el seu ball, una vegada restituït el vell contacte amb el públic, recupera el pas de les cantades i promou la màgia com el rent que fa pujar el pa. El Polirítmia d’enguany ha resolt acomiadar definitivament la distopia pandèmica dels últims mesos —esperem que siga amb èxit—, i naix com un remei per als sentits i delers vitals, amb un beuratge d’escolta, atenció, oferiment i comprensió amalgamat de cants hipnòtics, acordions diatònics, maqams, tamborins i mandolines.

La deriva sonora dels concerts programats en aquesta edició descriu un trajecte que va d’Ibèria, els Balcans, o l’Anatòlia, fins a la Gascunya i l’Occitània-Massís Septentrional. I a la fresqueta de les nits de juliol a València, quan s’escolten els primers acords a l’escenari de la Plaça de l’Ajuntament, reviurem de bell nou el plaer de la música i la dansa en viu, assaborint l’experiència plaent de la diversitat cultural que ens envolta, la nostrada i les foranies, en una càpsula de l’espai-temps anomenada escenari que ens retorna al gust per viure, compartir, i fer palès el mestissatge de les músiques d’arrel, intrínsecament contemporani per crític, amb la seua perenne discussió entre l’autenticitat i l’alteritat. Reivindiquem-nos-en mestissos i mestisses, estem vius! I a més… A qui no li agrada la muiñeira fusió de Xisco Feijóo, les polifonies banyades de festa de Carraixet, la presència i virtuosisme dels nostres Apa o Carles Dénia, els cants occitans adobats de tambors de San Salvador, la muixeranga acompanyada d’un llaüt àrab que proposa Aljub, les músiques de ball gascones de Laüsa, les jotes bluegrass de Los Hermanos Cubero, la barreja de fandangos i melodies cèltiques i bretones de Sons d’Embat, el clarinet turc d’Oscar Antolí, el repàs en clau valenciana al repertori grec, italià o palestí de Musicants o les cançons del Kurdistan d’Eléonore Fourniau?

Per acabar la festa, arrodonim el programa amb un seguit de conferències, tallers i cursos a distància, dirigits al professorat i professionals de la música durant tot el mes de juliol, amb ponents valencians, estatals i internacionals que fan, si més no, encara més profitosa i necessària la fórmula Polirítmia per gaudir i aprendre a l’ensems, mitjançant l’art, a entendre la complexitat vital en què ens trobem immersos.

Pl. Ajuntament de València Ciutat Vella

Pl. Ajuntament de València
46002 València