Música
Sábado 15/5 de 2021   19.30
Palau de les Arts
Valencia (Quatre Carreres)

eis propuestas para el próximo milenio (2020) Manuel Añón (1969) 11’
Levedad
Multiplicidad
ZoomingTXYZ (2021) Martina Sabariego (1998) 8’ (encàrrec de l’IVC)
Visible per ottavino solo (2005) Aureliano Cattaneo (1974) 6’
Dolce Tormento (2004) Kaija Saariaho (1952) 7´
Frágil (2021) Alvaro de la Cruz(1995) 8’ (encàrrec de l’IVC)
Drawing down the moon (1991) Donald Erb (1927-2008) 15’
Drawing down the moon
Pointing the Bone
Lilith
The demon drummer
“Sempre dolce”, “espressivo” i “lliure” serien les tres indicacions musicals que ens servirien del primer a l’últim compàs del programa d’avui. Del compositor i musicòleg valencià Manuel Añón Escribá presentem una versió revisada per a piccolo, suport d’àudio i projecció de vídeo de la creadora Marina Uceda Farré, Seis propuestas para el próximo milenio estrenada el passat any durant el Festival Contemporani d’Alacant. Encàrrec de l’IVC, l’estrena Zooming TXYZ de Martina Sabariego, és un diàleg entre l’escenari i l’auditori que ens mostra la relació entre la vulnerabilitat i la força. A través de processos de zoom in i zoom out, s’estableix un viatge que ens va mostrant les diferents cares d’aquesta relació infinita en la que cap de les dues és possible sense l’altra. Escoltarem també les dues obres més importants del repertori contemporani per a piccolo solo; Visible de l’italià Aureliano Cattaneo i Dolce Tormento que dóna títol al concert, on la compositora finlandesa Kaija Anneli Saariaho fa servir el poema 132 del Cancionero de Francesco Petrarca(1304-1374) on la partitura demana la recitació entre el xiuxiueig del flautí i el sotto voce de la veu.
Frágil, d’Álvaro de la Cruz, inspirada en una cita anterior de Miguel de Unamuno, es planteja com una reflexió en forma d’assaig musical sobre la labilitat de la identitat individual en el món contemporani. La constant exposició, l’evasió de la soledat i la manca d’intimitat imposen la necessitat de crear una imatge pública tan aparentment límpida com irreal; amaguem tot allò que puga tacar aquesta falsa puresa, aquesta façana insondable que construïm per protegir el nostre ego, i aquesta fugida de nosaltres mateixos ens impedeix conèixer-nos, reconèixer-nos, tornant-nos vulnerables … tan fràgils que ens podem trencar.
Per concloure el concert escoltarem l’obra Drawing Down the Moon del compositor nord-americà Donald Erb. El títol de la peça i del primer moviment fa referència als ritus de l’antiga Grècia en què les dones emetien encanteris. Pointing the Bone, el segon moviment, fa referència a una pràctica esotèrica entre els aborígens australians. El tercer, Lilith, tracta sobre la figura femenina que en la llegenda rabínica és l’esposa d’Adam i, quan és suplantada per Eva, es converteix en un esperit malvat, (les mares , per protegir els seus fills de l’esperit de Lilith, cantaven cançons per a aquests esperèrits que van esdevenir la gènesi de la cançó de bressol). El moviment final Demon Drummer prové d’un conte del segle XVII escrit per un percussionista empresonat, on el tambor del qual s’escolta màgicament en altres llocs. L’obra estarà acompanyada d’una projecció de vídeo de les artistes audiovisuals Manuela Illera i Valentina Jiménez.

Palau de les Arts Quatre Carreres

Av. del Professor López Piñero, 1
46013 Valencia