MartesNegros_2021
Confèrencia-Debat
Martes 19/1 de 2021   19.00
Sporting Club Russafa
Valencia (Russafa ❤)
Entrada libre

El Grup Local d’Amnistia Internacional València, la llibreria Cosecha Roja i l’Sporting Club de Russafa us convida a participar en l’onzena edició de les Tertúlies literàries dels “Dimarts Negres”, que aquest any 2021 giraran en torn a un tema que ens preocupa singularment, perquè és transversal a tota la Declaració dels Drets Humans: els delictes d’odi. El dilema es troba en delimitar o no la llibertat d’expressió dels qui profereixen expressions d’odi. La qual cosa obliga a replantejar la ponderació dels valors en conflicte. A avaluar., d’una banda, com afecta a les susceptibilitats d’un determinat grup les expressions manifestades, mentre que la posició contrària proposaria l’expulsió de les idees perilloses del debat públic. Aquesta problemàtica es tradueix en la necessitat de delimitar els màrgens d’allò innacceptable i intolerable en una societat democràtica. Aquest debat, preocupa molt juristes, filòsofs i analistes de totes les ideologies i cultures en l’actualitat. Com podeu veure, es tracta d’una controvèrsia fonamental per a la societat del segle XXI i l’eix vertebrador de tot el Dret. Us convidem a participar en aquesta polèmica, que, com sempre, serà enriquidora per a totes i tots, assistint a les tertúlies dels Dimarts Negres d’aquest 2021 que tindran lloc a l’Sporting Club de Russafa. C/ Sevilla, núm 5 València. Els llibres els podeu aconseguir a la llibreria Cosecha Roja ubicada a l’Sporting Club de Russafa.

EL BLUES DE BEALE STREET de James Baldwin
(19 de gener)
En aquesta novel.la, James Baldwin dona veu a Tish, una jove afroamericana que viu al New York dels anys seixanta i relata la seua lluita per salvar el seu amor, el jove escultor Fonny, d’una injusta condemna per violació que els ha separat i l’ha dut a presó. En el llibre assistim a la transformació de Tish que va creixent de l’adolescència enamorada a la dona que lluita i crea una nova vida. També, ens aboquem a l’abisme d’odi que genera la destrucció de les vides dels personatges principals del relat. Però Baldwin opta per l’amor com a motor del món. Quan estimen s’obrin als altres, en lloc de sotmetre’s a la soledat; l’amor impulsarà els seus somnis, alhora que construeix i destrueix les seues vides. Baldwin parteix de la idea d’amor de parella com a sublimació de l’existència, però també reflecteix l’hostilitat total i la injustícia d’un sistema social racista i corrupte que llança les vides de milers de persones a l’abocador de la història discriminant-les pel color de la seua pell.

JAMES BALDWIN (Nova York, 2 d’agost de 1924 – Saint Paul de Vence (1 de desembre de 1978)
Escriptor i activista pels drets civils afroamericans. Els temes principals de l’obra de Baldwin són el racisme i la sexualitat als Estats Units de mitjans del segle xx. Les seues novel.les exploren de manera molt personal els temes de la identitat col.lectiva, i posen en solfa les pressions socials cap els col.lectius dels negres i dels homosexuals. Baldwiwn es va exiliar a França davant la impossibilitat de viure una vida plena en lluita contra els prejudicis racials, però va tornar a EEUU per participar en el moviment pels drets civils dels anys 50, on va conèixer els activistes Medgar Evens, Martin Luther King i Malcom X amb els quals va fer una amistat profunda, i després dels assassinats d’aquests activistes va decidir de tornar a França i continuar el seu treball d’escriptor. Baldwin va ser un home en perpètua lluita contra el color de la seua pell, la seua sexualitat i el seu país. El color de la seua pell, per ser negre, un escriptor negre amb una ment extraordinàriament lúcida que va intentar obrir-se camí en l’elit intel.lectual d’Occident en la dàcada dels 50 i dels 60. L’estil de Baldwin és simple, directe, i no queda exempt de poesia i fondes imàgens que pinten l’estat d’ànim dels seus personatges de manera excel.lent. Com en tots els grans escriptors, els personatges de Baldwin cobren vida pròpia, i aquest es limita a expressar els seus sentiments en paraules. Hem d’estimar-nos o morirem, va declarar Baldwin en una entrevista de la premsa, i això és el que apareix en la seua novel.la.
Altres de les seues obres: Otro país, El cuarto de Giovanni, Ve y dilo en la montaña, Dime cuánto hace que el tren se fué, Sobre mi cabeza, Nadie sabe mi nombre.

Sporting Club Russafa Russafa ❤

Sevilla, 5
46006 Valencia