MartesNegros_2021
Confèrencia-Debat
Martes 15/6 de 2021   19.00
Sporting Club Russafa
Valencia (Russafa ❤)
Entrada libre

El Grup Local d’Amnistia Internacional València, la llibreria Cosecha Roja i l’Sporting Club de Russafa us convida a participar en l’onzena edició de les Tertúlies literàries dels “Dimarts Negres”, que aquest any 2021 giraran en torn a un tema que ens preocupa singularment, perquè és transversal a tota la Declaració dels Drets Humans: els delictes d’odi. El dilema es troba en delimitar o no la llibertat d’expressió dels qui profereixen expressions d’odi. La qual cosa obliga a replantejar la ponderació dels valors en conflicte. A avaluar., d’una banda, com afecta a les susceptibilitats d’un determinat grup les expressions manifestades, mentre que la posició contrària proposaria l’expulsió de les idees perilloses del debat públic. Aquesta problemàtica es tradueix en la necessitat de delimitar els màrgens d’allò innacceptable i intolerable en una societat democràtica. Aquest debat, preocupa molt juristes, filòsofs i analistes de totes les ideologies i cultures en l’actualitat. Com podeu veure, es tracta d’una controvèrsia fonamental per a la societat del segle XXI i l’eix vertebrador de tot el Dret. Us convidem a participar en aquesta polèmica, que, com sempre, serà enriquidora per a totes i tots, assistint a les tertúlies dels Dimarts Negres d’aquest 2021 que tindran lloc a l’Sporting Club de Russafa. C/ Sevilla, núm 5 València. Els llibres els podeu aconseguir a la llibreria Cosecha Roja ubicada a l’Sporting Club de Russafa.

MANUAL DE EXILIO de Velibor Colic (15 de juny)
Escrit en primera persona, aquest sorprenent i personalíssim llibre relata les aventures i desventures d’un home jove que fuig de la guerra dels Balcans i inicia un peligrinatge com apàtrida i refugiat en la França dels anys 90. Aquesta obra destaca pel seu inusitat sentit de l’humor que intenta alleugerir una peripècia vital que seria tràgica sense l’enginyiós llenguatge de l’escriptor Velibor Colic. Com ell mateix afirma, l’exili és tema de literatura des d’Ulises, forma part de la vida dels homes i de les dones. A l’home que protagonitza aquestes pàgines li falta tot, i paga un preu molt car per tot: té fam, apenes coneix l’idioma, malviu.. Fins acostar-se a una dona li resulta una dura experiència. Fins a tal punt que escriu: “Ja no sóc un home, sóc una anècdota (…) No sóc un home, sóc un insult. “Una ràbia insistent li recorria el cos aleshores. Sentia enuig contra el món, contra la seua pàtria contra aquells refugiats que, a diferència d’ell no havien llegit Hemingwey , ni Poe, ni Cortázar, i contra aquest país en el qual ara es trobava desclassat, desterrat i perdut”. En la seua primera classe de francés per a refugiats, a l’hora d’emplenar una planilla en la qual se sol.licitaven les seues dades bàsiques, en l’espai en blanc de l’ítem
“Plans a França”, Velibor va escriure: “Goncourt”. La professora va dubtar. Sí, Goncourt, el premi literari”.
Velibor Colic va nàixer en 1964 a la petita ciutat de Modrica (Bósnia), on la seua casa i els seus manuscrits van ser reduïts a cendres durant la guerra dels Balcans. Es va allistar en l’exèrcit bosni, va desertar en maig de 1992 i va ser empresonat; però va lograr escapar i es va refugiar a França, on viu actualment. En 1994, l’editorial francesa La Serpent à Plumes va publicar el seu extraordinari primer llibre, Los Bosnios, va ser un impacte brutal. Escrit en la trinxera bósnia durant la guerra dels Balcans, Velibor Colic que defensava el que anava quedant de la seua terra, va narrar entre metralla i morts els estralls del conflicte. Amb noms i cognoms que ja només queden en la memòria de les famílies i d’aquell llibre, al qual varen seguir, entre d’altres, La vie fantasmagorique bre`ve et étrange d’Amedeo Modigliani, Jesús et Tito (Prix Litté raire des Jeunes Européens 2011), o Sarajevo omnibus. I aquest increïble relat, Manual del exilio.

Sporting Club Russafa Russafa ❤

Sevilla, 5
46006 Valencia