En un món perplex front a les derives de l’evolució política, econòmica i social, la nova edició de la Fira d’Arts Escèniques de la Comunitat Valenciana – Mostra de Teatre d’Alcoi es presenta con un parèntesi de reflexió. Del 26 al 29 de maig, aquesta veterana cita convida a fer una mirada des de la comèdia, el thriller, el drama o el ball a l’interior de l’ésser humà. A com es relaciona a nivell familiar, sentimental o social. A les actituds que l’han fet arribar fins a un moment d’incertesa compartida.
Tornant a les seues dades clàssiques després de la darrera edició, a la primavera del 2025 la Mostra de Teatre d’Alcoi incrementa les disciplines programades, incloent junt al teatre de text, el circ, els titelles, la dansa contemporània i l’humor, el teatre físic, el musical o el format de lectura dramatitzada. També augmenta les activitats de mediació, afegint a les funcions concertades amb centres educatius d’infantil, primària i secundària, el treball amb adults a través de clubs de lectura. I manté els seus premis, escollits per un jurat entre les obres programades.
Durant quatre dies, les arts escèniques ompliran espais convencionals de representació, com el Centre Cultural, el Teatre Calderón, el Principal o el Salesians de la capital alcoiana. Però també arribarà a d’altres no convencionals, com el pati i el saló d’actes del CADA, la Plaça de Dins o el Pub L’Escenari.
Alcoi serà l’escenari per a l’estrena absoluta dels espectacles de quatre formacions. La companyia de circ Troupe Malabó (Comunitat Valenciana) reflecteix la vida d’un grup d’artistes en mig d’un conflicte bèl·lic a Eirenê, davall de la capa del cel, on llança un missatge pacifista a través del clown, l’equilibrisme i la música en directe. Mentre que Col·lectiu Intermitent (CV) presenta un nou muntatge de la comèdia Tres tristos traumes, de Pasqual Alapont, amb tres germans de mitjana edat que se n’adonen de com els ha influït l’educació rebuda de menuts. I La Dependent (CV) estrena en format de lectura dramatitzada Clandestins (una història de desamor), un text de Rodolf Sirera guardonat al 2023 amb el Premi Ciutat d’Alcoi de Teatre. Per últim, la Cía. Baldo Ruiz i Paloma Calderón (Andalusia) presenta Soy, una peça de dansa contemporània que reivindica la llibertat i empoderament femení, una catarsi col·lectiva on celebrar el plaer de les dones.
Pel que fa a les estrenes a la Comunitat Valenciana, són tres les propostes. Per una banda, Produccions de Ferro (Balears) presenta Els dies bons, versió escènica de la novel·la homònima d’Aina Fullana, Premi València Alfons el Magnànim de Narrativa 2021 i Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians 2022, una colpidora història sobre les addiccions. Mentre que l’obra de teatre de màscares i objectes adreçada al públic familiar El bosque de Coco, de La Buena Compañía (Andalusia), trasllada als espectadors a l’interior de la ment d’una xiqueta que viu la separació dels seus pares per comprendre les seues emocions. I L’Om Imprebís, amb 40 anys de trajectòria, presenta D’on venim?, versió en valencià d’una peça que recorre les tècniques i estils teatrals de la història a partir de reflexions de pensadors i creadors com ara Galeano, Serrat, Cervantes, Hierro o Txèkhov, entre d’altres.