Cargando Eventos

Fecha

2 February 2024 hasta el 14 April 2024

HORA

08:00 hasta el 17:00

PRECIO

Gratuito

«Regreso al Edén» de Paco Roca

L’Espai d’Art Contemporani El Castell de Riba-roja de Túria inaugura l’exposició ‘Regreso al Edén: Un viaje a la València de posguerra’, de Paco Roca, una exposició que aborda diferents aspectes de la ciutat i de la vida quotidiana durant els difícils anys del primer franquisme. Produïda per la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Societat, amb la col·laboració de la Diputació de València, arriba a la localitat de Camp de Túria, a través del programa Universitat-Societat en col·laboració amb l’Ajuntament de Riba-roja. L’exposició, comissariada per Jose Mª Azkárraga, recull els dibuixos de l’artista, acompanyats de premsa, llibres, fotografies, documents, objectes i filmacions d’aquell moment. Tots aquests materials, en el seu conjunt, constitueixen un excel·lent mitjà per a accedir a la València dels anys 40 i que es materialitza en la novel·la gràfica homònima de l’historietista valencià.

A l’exposició es poden veure vinyetes de Paco Roca i el procés de l’artista per a arribar al resultat: des de l’esbós al color passant per la tinta. A part d’aquesta secció de còmic principal, es podrà trobar premsa, objectes de l’època com a cambres del segle passat, llibres que serveixen per a contextualitzar el període històric i fins i tot personatges eixits del còmic que es fan tangibles per a situar al públic en aquest context històric. En aquesta exposició i novel·la gràfica, el dibuixant se submergeix, després de la pista de la seua mare a partir d’una fotografia, en una ciutat que revela amb rigor. ‘Regreso al Edén va molt més enllà del relat sobre una jove humil i el seu entorn familiar. L’escenari on discorre la narració, la ciutat sorgida de la dictadura es configura com a protagonista i compte la seua pròpia història silenciosa. Només cal detindre’s enfront de les diferents vinyetes d’“exteriors” i contemplar aquella urbs dels anys 40 que apareix emmarcat als personatges. Els ulls d’Antonia i l’experiència de la seua família humanitzen el relat i mostren com es vivia la dictadura franquista a peu de carrer en un barri de València. La fam i l’estraperlo, la por de parlar, la prepotència d’una Església aliada del règim, la pèrdua de drets de les dones i fins i tot el seu maltractament acceptat, l’amuntegament causat per la falta d’habitatges, les malalties agreujades per una nutrició deficient, el treball precari i l’acceptació d’un destí que semblava la voluntat de Déu, conformaven l’atmosfera que es respirava aquells anys.

L’horari de l’exposició serà els dimarts de 17 hores fins a les 20 hores; de dimecres a dissabte de les 10 fins a les 14 hores i de les 17 hores fins a les 20, i els diumenges des de les 10 del matí fins a les 14 hores. La mostra podrà visitar-se fins al 14 d’abril. Aquesta exposició es va presentar per primera vegada en el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, al febrer de 2022, té ara un caràcter itinerant. Ja ha estat exposada a Gandia (Casa de la Marquesa de González de Quirós) i Benicarló, en el MUCBE (Museu de la Ciutat de Benicarló), a través del programa Universitat-Societat.

Riba-roja de Túria alberga una seu d’Unisocietat, on s’impartixen cursos d’extensió universitària, consolidant així la col·laboració entre la Universitat de València i l’Ajuntament per a enriquir la connexió entre l’acadèmia i la societat.

LOCALIZACIÓN

ECA

Eusebio Benedito, s/n
Riba-roja de Túria, Valencia 46190 España

¿TODAVÍA NO TE HAS SUSCRITO A NUESTRA NEWSLETTER?

Suscríbete y recibirás propuestas culturales de las que disfrutar en Valencia.