Cargando Eventos

Fecha

21 June 2024 hasta el 29 September 2024

HORA

10:00 hasta el 20:00

PRECIO

3€

L’últim bosc

S’inaugura al Sala Hort de Tramoieres del Jardí Botànic l’exposició fotogràfica documental L’últim bosc. La mort d’un ecosistema únic de David Coronado Verdeguer. Més de quaranta fotografies, combinades amb textos i altres objectes, a més d’un vídeo carregat de testimonis, per a contar la realitat de l’últim bosc mediterrani que existeix. Una mirada profunda i necessària sobre la realitat d’una joia natural que es troba en perill crític.

Som conscients de que molt a prop, entre la costa del Sol i l’estret de Gibraltar, agonitza un ecosistema carregat de carrasques, alzines, pinsaps, freixes i moltes altres espècies que, a més de ser un racó d’una riquesa natural incalculable, també ha suposat una forma de vida per a molts treballadors del camp? Històricament, d’aquest bosc s’ha obtingut tant fusta, com carbó vegetal, castanyes, brea, ramaderia i caça major. Actualment la seua activitat principal és l’extracció de suro, una pràctica que mobilitza  a milers de treballadors i que data els seus inicis al 1816.

Però el bosc no passa pel seu millor moment. L’escalfament global, la contaminació, i plagues i malalties com La Seca, provocada per dos tipus de fongs, que s’estenen a les arrels i impedeixen que les alzines i les sureres puguen obtenir aigua, suposen una forta amenaça. I és possible que estiguem danvant l’última fase de destrucció d’aquest ecosistema, que ha passat anteriorment per altres tres crisis, provocades per una tala massiva al s. XVIII, altra per les desamortitzacions del s. XIX, i altra ja al s. XX, quan la fam portà les persones a sobre explotar els recursos forestals per sobreviure.

Amb David Coronado, qui ha comptat amb la col·laboració d’ACOAN, la Asociació de Corcheros y Arrieros de Andalucía, passejarem per El Parque de los Alcornocales, el Parque del Estrecho, la sierra Roja, i per zones de la sierra de Ronda entre paisatges de somni, a color i en blanc i negre, i revisant les tradicions de molta gent que ha fet de l’extracció del suro un ús ecològic i viable del seu entorn més proper.

Quant ens importa allò que ens envolta? Qui ha de lluitar per a la seua conservació? Quines conseqüències té la transformació del medi natural? Quines persones hi ha darrere dels paisatges que veiem i com es relacionen amb ells? Són els nostres territoris només un reclam per a turistes sense una protecció en conseqüència? Són moltes les preguntes a les que pretenen portar-nos aquestes imatges. A banda, també volen ser un homenatge als qui encara tenen esperança i aporten el seu temps i idees a tractar de remeiar la situació. Els modests herois i heroïnes anònims.

David Coronado Verdeguer és un escriptor i fotògraf, conegut per la seva capacitat de capturar la realitat amb una mirada única i compromesa. Tot i haver publicat novel·les de ficció com «La Calderona» i haver realitzat documentals com «Gol en el Cabanyal!», actualment se centra en l’etnografia i els rituals, amb llibres de fotografia documental com «L’exèrcit d’Herodes», «Foc, Bestiar i Benedicció» i «El último Bosque».

LOCALIZACIÓN

Jardí Botànic

Quart, 80
Valencia, Valencia 46008 España

¿TODAVÍA NO TE HAS SUSCRITO A NUESTRA NEWSLETTER?

Suscríbete y recibirás propuestas culturales de las que disfrutar en Valencia.