Cargando Eventos

Fecha

14 enero 2025

HORA

18:00

PRECIO

Free

Democracia Radical

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València obri la programació de debats d’enguany amb una taula redona sobre la trajectòria filosòfica d’Adela Cortina, amb motiu de la presentació del llibre Democràcia radical. Reconstruint la filosofia política d’Adela Cortina, d’Enrique Herreras (Ed. Tirant lo Blanch (2024). L’acte se celebrarà dimarts pròxim, 14 de gener, a les 18 hores, a l’Aula Magna. L’entrada és lliure fins a completar l’aforament de la sala.
L’acte comptarà amb les intervencions de l’autor del llibre, Enrique Herreras, professor titular d’Ètica i Filosofia Política, Universitat de València; Adela Cortina, catedràtica emèrita d’Ètica i Filosofia Política en la UV; Joan Romero, catedràtic emèrit de Geografia Humana en la UV i Ana Noguera, membre del Consell Valencià de Cultura, que presentarà l’acte.
Si fem un recorregut per la trajectòria filosòfica d’Adela Cortina, s’aprecia amb facilitat que la seua obra ha transitat per diversos horitzons: des de Kant fins a l’Escola de Frankfurt (Apel i Habermas), passant per la tradició filosòfica espanyola (Ortega, Zubiri, Aranguren); i que, sobretot, ha aconseguit el més difícil: tindre una veu pròpia en el panorama filosòfic actual. Una veu que té nom i cognoms: ‘ètica de la raó cordial’.
A partir d’aquests elements, aquest llibre s’ha proposat, com a objectiu, realitzar una reconstrucció de la seua filosofia política, des d’una hermenèutica creativa, que té com a mar de fons el concepte de justícia, la plasmació de la qual es produeix a partir de determinades discussions (liberalisme i socialisme, Teoria crítica i neoconservadurisme) que finalitzen en una “Teoria de la democràcia”.
L’obra pretén avançar en alguns camins oberts per aquesta fructífera i maratoniana activitat acadèmica d’Adela Cortina (Premi Internacional d’Assaig Jovellanos i el Premi Nacional d’Assaig), articulada, des del començament, entorn d’una democràcia radical institucionalitzada per mitjà de les ètiques aplicades.
D’algun temps ençà, la democràcia pateix un retrocés de pes polític i en aquest llibre s’analitzen algunes de les “amenaces” que ha analitzat la filòsofa i catedràtica de la UV, com són les democràcies “il·liberals”; el fenomen de la postveritat; la polarització política i l’auge dels populismes; l’aporofòbia, rebuig i por a les persones pobres, terme que la mateixa Adela Cortina va encunyar i que va arreplegar la RAE, i les repercussions dels avanços en Intel·ligència Artificial. Tot això dins del marc d’una preocupant globalització asimètrica, i d’una geopolítica que està marcant una nova confrontació entre les autocràcies i les velles democràcies.
Aquest acte s’inscriu en el programa d’activitats de l’Europea de Pensament Lluís Vives de la Universitat de València, un espai per a la reflexió i el debat obert, participatiu i crític sobre els assumptes més candents del món actual i de la societat valenciana, que es gestiona des del Vicerectorat de Cultura i Societat de la UV i compta amb diferents actors de la societat civil valenciana.

Intervenen:
Adela Cortina. Catedràtica emèrita d’Ètica i Filosofia Política, Universitat de València.
Joan Romero. Catedràtic emèrit de Geografia Humana, Universitat de València.
Enrique Herreras. Professor titular d’Ètica i Filosofia Política, Universitat de València.
Presenta i modera: Ana Noguera. Membre del Consell Valencià de Cultura.

LOCALIZACIÓN

La Nau

Universitat, 2
Valencia, Valencia 46002 España

¿TODAVÍA NO TE HAS SUSCRITO A NUESTRA NEWSLETTER?

Suscríbete y recibirás propuestas culturales de las que disfrutar en Valencia.