Un assaig fotogràfic intimista que explora el poder captivador i la sensualitat de les flors. Perquè les flors ens resulten belles i ens atrauen sense remei, són un símbol utilitzat constantment a la literatura, la pintura, la poesia, i les relacionem amb a l’amor, la vida, i també amb el desig i el sexe. A partir d’aquest concepte experimenta San Juan, i ho fa amb un suport analògic instantani que ja no s’usa i amb el que obté tant imatges de gran format com polaroids originals. A més, ens convida a la reflexió en temps de crisi climàtica, i ens acosta a la flor també com a element botànic vital i, per tant, a la natura necessària i sovint obviada.
El resultat de la mostra és d’una bellesa captivadora però, al mateix temps, no podem oblidar que no és una sèrie de retrats a l’ús, perquè no trobarem flors perfectes disposades per al flaix. Tal i com explica Jaime Güemes, director del Jardí Botànic, l’artista “ens ofereix una aproximació artística, sensual, emotiva, intimista i càlida a la flor, que fuig de les representacions científiques i acadèmiques a les que estem més acostumats. La flor és l’òrgan més pudorós de la sexualitat vegetal, el que desperta el desig dels pol·linitzadors, sense els quals les plantes no podrien viure, i també l’amor dels éssers humans, tot i que no sapiguem ben bé per què”:
Pablo San Juan ha utilitzat tècniques analògiques experimentals de fotografia. Usant pel·lícules instantànies peel apartse sotmet al sándwich que conté la imatge a variacions brusques de temperatura i pressió, modificant el procés de revelat i els químics que el produeixen, que passen a formar part de la imatge de forma residual. Aquesta aleatorietat fa que el suport obtinga textures pictòriques afegides, fent que cada imatge siga única. Les obres que veurem en gran format son ampliacions originals i no tenen cap retoc digital posterior. A més, com que San Juan continua desenvolupant el projecte Botanica amoris, al Jardí Botànic presenta una nova sèrie, Caecitas ad plantas, dedicada a la ceguesa vegetal, que no és altra cosa que la tendència que tenim les persones a no fixar-nos amb el patrimoni vegetal que ens envolta. La sèrie està dedicada a flors comunes, del nostre entorn proper, amb una bellesa insospitada.
Pablo San Juan (Logroño, 1960), treballa com a professor de Dibuix Tècnic i Disseny, però ha desenvolupat la seua tasca com a fotògraf freelance per tot el món i ha realitzat exposicions, a banda del nostre país, a França, Anglaterra, Alemanya i Marroc. La seua obra investiga sobre el relat fotogràfic i la seua relació amb la literatura, i va adaptant els recursos narratius i l’estètica fotogràfica segons la seua intencionalitat artística. El seu treball ha sigut recollit al Diccionario de Fotógrafos Españoles del siglo XIX al XX editat per La Fábrica.
La mostra estarà disponible fins al 31 d’agost de 2025 al Jardí Botànic, de dilluns a diumenge, a la Sala Hort de Tramoieres, de 10 a 20 h i amb entrada gratuïta.