Cargando Eventos

Fecha

18 December 2023 hasta el 1 September 2024

HORA

08:00 hasta el 17:00

PRECIO

Gratuito

Art, Vida, Cultura

Sota el lema ‘Art, Vida, Cultura’, quatre il·lustradors i il·lustradores valencianes, Elias Taño, Cachete Jack (Nuria Bellver i Raquel Fanjul), Luis Demano i Virginia Lorente, fan reflexionar al voltant de l’espai de vida que és el col·legi major Rector Peset. Ho faran amb successives il·lustracions col·locades a la façana.

El projecte ‘Art, Vida, Cultura’, coordinat per Tomás Gorría, sorgeix de la necessitat de transmetre i apropar a la ciutadania que hi ha darrere de les portes que donen accés al col·legi major Rector Peset. Amb aquest projecte es pretén plasmar tant la vida al col·legi, lloc de vida de més de cent trenta estudiants, a més d’investigadors, professorat… com la seua vessant com a centre cultural amb la transmissió de coneixements que les diferents accions que es realitzen al seu si, poden aportar a la formació integral de les col·legiales i col·legials, a més d’establir vincles amb la societat.

D’aquesta manera la façana del col·legi es converteix en espai expositiu on cadascuna de les il·lustracions ens acompanyarà durant dos mesos, per acabar el curs amb la presència de les quatre il·lustracions compartint espai a la façana de l’edifici.

La primera de les il·lustracions que es presenta pertany a Elías Taño, que amb la seua obra vol donar visibilitat a aquella part que sempre queda entre bastidors, en l’ombra quan parlem de cultura i que és la responsable de poder gaudir en plenitud de les arts escèniques, les visuals, les exposicions, etc. Elías Taño indica: “Jo m’he proposat reivindicar eixos treballs, als i les professionals que porten l’escenografia, carreguen i descarreguen, fan que el so isca net, pinten i repinten la sala, pugen i baixen escales per a ajustar llums, intensitats, ambients, pengen i despengen, mesuren, supervisen i ajusten tots els xicotets i imperceptibles detalls que fan que tot funcione… Tot una part invisible de la cultura que, no obstant això, existeix”.

Després de Nadal arribarà la il·lustració de Cachete Jack (Nuria Bellver i Raquel Fanjul), on en paraules de les autores, la proposta gira entorn de la unió de les persones, cadascuna autèntica per si mateixa. Respecte, diversitat i inclusió són els conceptes que hem treballat per a mostrar la capacitat de convivència que té la societat per a gaudir plenament de l’essència de l’ésser humà.

La il·lustració de Luis Demano es col·locarà en primavera per fer-nos conscient de la importància de les coses simbòliques, en paraules de Luis allò simbòlic té una especial importància en com vivim els llocs que habitem. En com els transformem per a adaptar-los a les nostres necessitats materials i emocionals. La creació cultural depèn tant de la capacitat de disposar de recursos, com de la nostra voluntat de remoure sentiments i passions. Per això són tan importants els espais que cuiden el primer fent així possible el segon. Allò simbòlic té la capacitat de conciliar tots dos mons, a vegades tan irreconciliables, en un sol fotograma, en un fugaç so, en una única paraula.

El curs tancarà, abans de gaudir de totes les il·lustracions a la façana, amb Virginia Lorente que en el seu treball volia reflectir tot el que succeeix a nivell cultural en el col·legi major Rector Peset, des del seu propi enclavament a Ciutat Vella, el mateix edifici ens va relatant la història de la ciutat i tota l’aportació de les diferents cultures, la muralla islàmica que travessa els seus fonaments, l’arc medieval que perdura, l’edifici del s. XVIII, i tot el que es genera en ell: conferències, concerts, debats, excursions, exposicions…un lloc on es viu i sobretot es comparteix. Per tant la idea ha sigut representar tota eixa vida, dinamisme i multiculturalitat amb una línia geomètrica, on el protagonista és el color.

Les il·lustracions es varen presentar amb la presència d’Ester Alba, vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València; Carles Xavier López, director del CMRPeset; Tomás Gorría, coordinador del projecte, i els artistes il·lustradors Virginia Lorente, Elías Taño y Luis Demano. Les obres es podran gaudir al llarg del tot el curs i fins a setembre de 2024 a les façanes del CMRPeset.

LOCALIZACIÓN

C.M. Rector Peset

Forn de Sant Nicolau, 4
Valencia, Valencia 46950 España

¿TODAVÍA NO TE HAS SUSCRITO A NUESTRA NEWSLETTER?

Suscríbete y recibirás propuestas culturales de las que disfrutar en Valencia.